پیازها را میتوان در گلدان کاشت تا در موعد طبیعی خود گل بدهند و یا آنها را بطور مصنوعی زودتر از موعد به گل نشاند. این عمل معمولاً در طول زمستان انجام می شود . به گل نشاندن آن ها امری بسیار متداول است زیرا منظره ای نشاط انگیز تر از یک گلدان سنبل زیبا در مراسم سال نو و یا گلدانی از نرگس زرد با رنگ شاد و روشنش در یکی از روزهای حزن انگیز ماه اسفند وجود ندارد . با یک برنامه ریزی موفقیت آمیز می توان در سرتاسر ماههای سرد زمستان بطور متوالی از وجود گلها محظوظ گشت.
به گل نشاندن پیازها در گلدان کار دشواری نیست اما مستلزم پیروی از چند قاعده ساده می باشد. اولا همیشه پیازی خریداری کنید که از کیفیت مرغوبی برخوردار باشد. پیازهای اصطلاحاً واپس زده و ریز و ناسالمی که از باغچه در آورده شده اند، هرگز شکوفا نمی شوند. ثانیاً قبل از به گل نشاندن به مدت چند هفته باید آنها را در مکانی سرد و تاریک نگاه داشت تا سیستم ریشه نیرومندی در آنها تشکیل شود.
برای این منظور از یک جعبه هواخور و خنک استفاده کنید و یا پیازها را به فضای باز برده و در محلی حفاظ دار در داخل زمین فرو کنید و روی آنها را با ماسه یا خاکستر بپوشانید. سعی نکنید با سریع به عمل آوردنشان در یک محل گرمتر خود را فریب دهید. این امر می تواند باعث خراب شدن آنها و یا (کور) شدن یعنی عدم توانایی آنها در تولید غنچه گل گردد. زهکشی خوب نیز کلید مهمی برای دستیابی به موفقیت است.
چنانچه پیازها را در گلدانی که فاقد سوراخ خروجی است می کارید دقت کنید که مقدار زیادی مواد جذب کننده مانند خزه اسفاگنوم یا خرده های آجر برای جذب آب اضافی و همچنین مقداری زغال جهت جلوگیری از اسیدی شدن آب در کف گلدان وجود داشته باشد. برای کاشتن آنها همیشه از مخلوط مخصوص کشت پیاز و یا خاک مخصوص گلدان استفاده کنید. در صورت استفاده از خاک گلدان باید نصف حجم دیگر تورب به آن افزوده شود گلدان را تا لب از خاک انباشته نکنید تا فضای کافی برای آب دادن وجود داشته باشد.
هرگز پیازها را از بالای گیاه آبیاری نکنید بلکه آب را برسطح خاک بریزید زیرا باقی ماندن آب برروی گلها و برگ ممکن است ایجاد پوسیدگی نماید . به همین دلیل باید از آبپاشی گیاه نیز خودداری نمود هرگز اجازه ندهید خاک گلدان خشک شود و تقریباً هفته ای یکبار آن را آبیاری کنید. در طی مدتی که گلدان در زیر زمین است نیز نباید خاک آن خشک بماند.
چنانچه گلدان در محل حفاظ داری در فضای باز قرار دارد دقت کنید که از رطوبت کافی برخوردار باشد و در صورت لزوم آن را آبیاری کنید. اگر پیازها در گلدانی که فاقد سوراخ خروجی است کاشته شده اند می توان پس از آبیاری گلدان را به یک طرف کج کرد تا آب اضافی آن بیرون بریزد .پیازهای بهاره ای که نام آنها ذیلاً ذکر گردیده است به هیچ وجه لیست کاملی را تشکیل نمی دهند.
انواع بسیار دیگری وجود دارند که می توانید پرورش آنها را تجربه کنید. در مورد همه آنها قبل از به گل نشاندنشان در گرما آن را برای مدتی طولانی در تاریکی نگاه دارید تا ریشه های آن تکامل یابند. درجه حرارت را بتدریج افزایش دهید تا عمل به گل نشاندن پیاز سریعتر از آنچه که باید انجام نشود همچنین هر پیازی باید تدریجاً به نور کامل عادت داده شود.
بدین منظور در درجه اول به کمک کاغذ آن را از تابش نور حفظ کنید در زمان گل دار بودن پیازها سعی کنید آنها را در خنک ترین نقطه ممکن نگاه دارید تا گل دهی آنها مدت بیشتری ادامه یابد به خاطر داشته باشید که آنها زمانی که هنوز هوا سرد است بطور طبیعی گل می دهند . پس از گل دادن ، پیاز ها را در محلی خنک قرار دهید تا خاک آنها خشک شود و در فصل بهار آنها را در باغچه بکاری ممکن است یک سال یا بیشتر طول بکشد تا یک پیاز دوباره گل بدهد.
از میان همه پیازها ، پیاز سنبل برای پرورش در گلدان پر طرفدارترین است با یک برنامه ریزی دقیق برای کشت متناوب این پیاز میتوان از ماه بهمن یا اسفند تا فصل بهار یک سری متوالی از گلهای سنبل به دست آورد. ابتدا، برای گل دهی زودرس لازم است در ماه مرداد اقدام به خریداری پیازهای آماده نمود. آنها را نخست گرما و سپس سرما داده اند تا فرا رسیدن و سپری شدن تابستان و بخشی از زمستان در آنها القاء گردد و در نتیجه به سرعت گل بدهند.
پس از اینها نوبت به پیازهای معمولی می رسد. این پیازها باید طوری کاشته شوند که انتهای برآمدگی آنها کمی از سطح خاک بیرون باشد. پیش از عادت دادن تدریجی پیازها به نور و گرما برای به گل نشاندن هر پیاز باید حداقل ۲ ماه در تاریکی به سر ببرد. فراموش نکنید که گلدانها را بر چسب زده و تاریخ گذاری نمایید تا ترتیب به روشنایی آوردن آنها را به خاطر داشته باشید.
پیاز نرگس به سرعت پیاز سنبل گل نمی دهد اما برای به عمل آوردن آن باید همان شیوه را بکار بست برای اینکه بتوانید گلدانی پوشیده از توده گل درست کنید پیازها را در دو طبقه بکارید. طبقه اول را در کف گلدان کاشته و آن را با خاک بپوشانید به طوری که خاک فقط تا سطح روی پیازها را بپوشاند. سپس طبقه دوم را درست روی طبقه اول بکارید. این کار را به گونه ای انجام دهید که سر پیازها از زیر خاک نمایان باشد. امروزه واریته های فراوان از نرگس تولید و به بازار عرضه می شود.
پیاز لاله باید مدت بیشتری در تاریکی بماند. آن را بین ماههای شهریور و مهر بکارید و تقریباً تا قبل از اسفند از گرم کردن آن برای به گل نشاندن خودداری نمایید. از آنجا که گیاه لاله در فضای بسته آپارتمان تا اندازه ای بدقواره شده و در نتیجه آویخته می گردد برای کاشت واریته هایی را انتخاب کنید که بطور طبيعي نسبتاً کوتاه می رویند .واریته های مضاعف زودرس به خوبی به گل می نشینند و از رایحه دلنشینی نیز برخوردارند زعفران و زنبق Iris reticulata و Crocus هر دو پیاز در گلدان خوب رشد می کنند و با کاشت آنها در ماه آبان می توان در ماه بهمن یا اسفند آنها را به گل نشاند.
در صورتی که پیازها را در خارج از خانه در داخل زمین فرو کرده اید، شاید لازم باشد یک تور سیمی در اطراف گلدانها قرار دهید تا از دسترس موشها دور بمانند زیرا ساقه های نورسته و جوان پیازها برای موشها بسیار لذیذند. همیشه گلدان را با تعداد زیادی پیاز پر کنید تا به توده ای از گل دست یابید . پس از گل دادن ، پیازها را در اولین فرصت در باغچه بکارید. پس از گذشت یک سال پیازها به حالت اولیه باز گشته و در فصل طبیعی خود در فضای باز گل می دهند.
پیاز گل حسرت را نمی توان به خوبی به گل نشاند. چنانچه در نظر دارید گیاه را درون خانه به نمایش بگذارید، می توان آن را در ماه اسفند در صورتی که زمین یخ زده نباشد از باغچه در آورده و در گلدان بکارید و پیش از باز گرداندن گیاه به باغچه آن را در نقطه خنکی از منزل نگاهداری نمایید تا گل بدهد چندین نوع پیاز دیگر وجود دارند که قابل کاشت در گلدان می باشند اما این پیازها باید در موعد طبیعی خود گل بدهد و نباید آنها را وادار به گل دادن نمود.
لازم است آنها را در گلدانهایی با زهکشی مناسب و در کمپوست لومی معمولی بکارید. البته همه آنها قبل از نمایش در خانه یا گلخانه نیاز به گذراندن دوره سرما و تاریکی ندارند اما همگی باید در نقطه روشنی از منزل نگاهداری شوند . تعداد دفعات آبیاری بستگی به درجه حرارت محیط دارد. بطور کلی هنگامی که گیاه در حال رشد است هرگز اجازه ندهید خاک گلدان خشک بماند.
این گل خورشیدی با Clivia تفاوت دارد ضمن آنکه با نام آمار پلیس در کشور ما شناخته شده می باشد. این عضو از تیره سوسن چنانچه در پاییز یا زمستان خریداری و کاشته شود می تواند در بهار یا اوایل تابستان گل بدهد. گلهای این گیاه قبل از پیدایش برگهای نواری شکل آن در رنگهای روشن ،قرمز، صورتی یا سفید در انتهای ساقه گوشتی ضخیمی می رویند .
پیاز گل خورشیدی بزرگ است و معمولاً به صورت منفرد پرورش داده می شود در مدت زمان تولید گلها و سپس برگها، هر چهارده روز یکبار گیاه را تغذیه نمایید. گلهای پژمرده را از گیاه جدا کنید و بگذارید ساقه گل خشک شود. در اواخر تابستان پس از آنکه برگها به رشد کامل خود رسیدند، عمل آبیاری را متوقف کرده و گیاه را به مدت سه ماه در محلی خنک استراحت دهید . هر سه سال یکبار گلدان گیاه را عوض کنید از کاشتن گیاه در فضای باز خودداری کنید.
این گلها در کشور ما عموماً بنام لیلیوم شناخته شده اند. اکثرا انواع سوسن را می توان در گلدان کاشت. این گیاهان را می توان به شیوه گل خورشیدی پرورش داد. Lilium longifonum (گل سوسن سفید)، Lilium auratum و هیبریدهای میانه قرن از قبیل و Destiny و Enchantments همگی در تمام مدت سال در گلدانهای محتوی کمپوست لومی به خوبی رشد و نمو می کنند.
با وجود این در صورتی که پیاز در فصل پاییز کاشته شده باشد گذراندن یک دوره هوای خنک قبل از انتقال به درون خانه برای آن سود بخش است. همه انواع سوسن به قیم نیاز دارند. این گیاهان را می توان پس از گل دادن در فضای باز کاشت. پیش از اقدام به این کار، گیاه را در محل خنکی قرار دهید و بگذارید آب خود را دفع کند.
پیاز شقایق نعمان را می توان در ماه مهر در گلدان کاشت تا در فصل بهار گل بدهد .بهتر است تا رسیدن زمان دوره گل دهی گیاه را در محل خنکی بگذارید تا آب خود را دفع کند و سپس آن را در باغچه بکارید.
آفات و بیماری ها : گاهی ممکن است پیازها مورد حمله بیماریهای ویروسی قرار گیرند که آثار آن در گلها ، برگها و ساقه های گیاه ظاهر می گردد. در گیاهان نرگس و نرگس زرد (Daffodils narcissi) سنبل، زنبق (ins) و گل حسرت گاهی اوقات برگهای تغییر شکل یافته ای با راهها و خالهای زرد رنگ مشاهده می گردد. گیاه لاله ممکن است دچار لکه ها یا رگه های قهوه ای بر روی ساقه ها و برگهایش شود و راهها و رگه هایی غیر عادی در گلهای آن پدیدار گردد. اینها همه نشانه هایی از بیماری ویروسی می باشند که راه درمانی برای آن وجود ندارد و باید پیاز را از بین برد.
علاوه بر این گیاهان لاله ، سنبل و نرگس گاهی اوقات مورد حمله نماتد ساقه و پیاز قرار میگیرند که باعث بدشکل شدن ساقه ها و برگها می گردد و پیاز را می پوساند. برای از بین بردن این آفت نیز راه چاره ای وجود ندارد و پیاز باید از بین برده شود. البته راه هائی برای مبارزه با نماتد وجود دارد ، رایج ترین آفت شته است که سبز برگها را تغییر شکل می دهد و انتهای آنها را با ترشح مایعی چسبناک می پوشاند. در این صورت سالم ترین راه معالجه آغشتن گیاه به گرد استفاده از سموم شته کش یا حشره کش مناسب است که باید طبق دستور العمل مربوطه عمل شود.
علت : به گرما آوردن گیاه برای به گل نشاندن در حالی که مدت زمان بسیار کوتاهی را در زیر زمین گذرانده است. این گیاه به حد کافی تشکیل ریشه نداده است. درمانی ندارد.
علت : آسیب دیدگی احتمالی در هنگام بیرون آوردن پیاز از زمین و یا باقی ماندن ذرات آب برروی سنبله گل در نتیجه آبیاری گیاه از بالا ، درمانی ندارد.
علت : این عارضه (دوکوری) نامیده می شود و علت آن این است که گیاه زمانی خشک مانده و آب خود را از دست داده است. درمانی ندارد.
علت : تلاش در زود به گل نشاندن پیاز در دمایی بسیار بالا ، درمانی ندارد.
علت : کپک خاکستری که در اثر ضعیف بودن تهویه در محل نگهداری پیازها به وجود آمده است. آن ها را آغشته به گرد گوگرد با قارچ کش های مناسب طبق دستور العمل نموده و وضعیت تهویه را بهبود بخشید.
علت : آبزدگی در اثر آبیاری بیش از اندازه ، به گیاه فرصت دهید تا آب اضافی را دفع کند و پس از آن گیاه را کمتر آبیاری کنید.
علت : آبی که در اثر آبپاشی گیاه از بالا برغنچه ها باقی می ماند ، از پاشیدن آب بر گلها یا غنچه ها خودداری کنید.