کاکنج یا گیلاس زمستانی

کاکنج پرورش کاکنج نگهداری کاکنج

کاکنج

نام علمی : Solanum Capsicastrum

نام انگلیسی : WINTER CHERRY

گونه های Solanum جنس بزرگی از تیره بادنجانیان (Soianaceae) را تشکیل میدهند، که در حدود نهصد گونه را در بر می گیرد کشورهای بسیاری در سرتاسر نواحی گرمسیر و معتدل جهان خاستگاه این گیاهان میباشند .مشهورترین عضو تیره همان سیب زمینی اهلی معمولی Soianum Tuberosum است.

فقط دو عضو از اعضای این تیره به عنوان گیاه آپارتمانی پرورش داده میشوند. این دو عبارتند از جنس Capsicum و گیاه Solanum Capsicastnum که با نام عمومی کاکنج در زبان انگلیسی گیلاس زمستانی یا گیلاس بیت المقدس شناخته می شود. این گیاه که در قرن هفدهم از کشور برزیل معرفی شده است گیاه آپارتمانی پر طرفداری است که معمولاً در غرب همزمان با سال نو میلادی به صورت میوه دار خریداری میشود.

کاکنج در فضای بسته آپارتمان به خوبی دوام می آورد اما به مقدار زیادی رطوبت احتیاج دارد و از اینرو در محیط خانه لازم است مرتباً از بالا آبپاشی شود. Solanum capsicastrum مانند Capsicum برای نمایش در جعبه گل جلو پنجره در فصل پاییز قابل استفاده است.اگر سرمای زمستان شدید نباشد گیاه تا اواسط زمستان نیز دوام خواهد آورد.

کارشناسان با اصلاح نباتات تغییرات زیادی در نژادهای موجود به عمل آورده اند .هم اکنون واریته هایی وجود دارند که پرپشت تر می رویند، میوه های بیشتری تولید می کنند و میوه های آنها به اندازه نژادهای قبلی نمی ریزد. میوه های این گیاهان را نباید خورد. این میوه ها اگر چه به حد مرگ آور سمی نیستند، می توانند بطور موقت باعث آشفتگی معده بخصوص در کودکان گردند. در هنگام خرید نمونه ای را انتخاب کنید که برگهای سبز خوشرنگی داشته و میوه های آن تازه در حال تغییر رنگ به زرد و نارنجی باشند.

معمولاً با ارتفاع (۳۰-۳۸cm) به فروش می رسد. نمونه های کوچکتر در گلدانهای (۹cm) و نمونه های بزرگتر در گلدانهای (۱۳cm) عرضه می گردند. اگر گیاه برای دومین سال به رشد خود ادامه دهد کمی بزرگتر خواهد شد.

اندازه گیاهان حاصل از بذر در عرض یک فصل رشد به (۴۰cm) می رسد.

این گیاه در اوایل تابستان گل می دهد اما جذابیت اصلی را میوه های نارنجی رنگ به آن می بخشند . این میوه ها از ماه شهریور به بعد رنگین می گردند.

گلهای آن بی عطرند اما برگها بوی تند و زننده ای دارند.

کاکنج برای اینکه بتواند در محیط خانه مدتی طولانی دوام آورد به نور فراوان نیازمند است.

در زمستان گرمای زیاد برای گیاه مناسب نیست ، (۱۳) درجه در این فصل دمای مطلوبی است. در تابستان بهتر است گیاه را در فضای باز قرار دهید. در صورت نگهداری آن در فضای بسته حداکثر دما باید (۱۸) درجه باشد.

هنگامی که گیاه در حال رشد است آن را به فراوانی یک روز در میان آبیاری کنید. در فصل زمستان هرگز اجازه ندهید گیاه آب خود را از دست بدهد. در این فصل دویاسه مرتبه آبیاری در هر هفته کافی خواهد بود. چنانچه کاکنج را برای دومین فصل رشد باقی می گذارید در دوره استراحت و پس از هرس آن را نسبتاً خشک نگاه دارید و فقط هر دو هفته یک بار آبیاری کنید.

در فصل تابستان که گیاه در حال رشد است هر ۱۴ روز یک بار کود مایع را به آب آن اضافه کنید.

این گیاه جو مرطوب را بسیار دوست دارد و هنگامی که در خانه نگهداری میشود باید هر روز با آب تصفیه شده آبپاشی گردد.

آبپاشی برای این منظور کافی خواهد بود. از بکار بردن براق کننده برگ خودداری کنید.

این گیاه به شرط برخورداری از جریان هوای کافی و در صورتی که هوا زیاد خشک نباشد، نسبتا پر طاقت است.

گیاهان جوانی که از بذر رویانده می شوند بسته به سرعت رشد شان، احتمالاً دو بار نیاز به تعویض گلدان خواهند داشت. همچنین در صورتی که کاکنج را برای دومین سال متوالی نگاه می دارید، توصیه می گردد در موقع هرس در فصل بهار گلدان آن را عوض کنید.

فقط در صورتی نیاز به هرس می باشد که گیاه برای دومین سال نگاه داشته شود در این صورت، باید در اوائل بهار شاخه ها را از نیمه کوتاه کرد و سپس گیاه را تا اواسط تابستان در فضای باز قرار داد . همچنین بهتر است در ماه شهریور با چیدن انتهای ساقه هایی که گل نمی دهند از رشد آنها جلوگیری شود تا گیاه پرپشت تر بروید.

اگر بذر این گیاه را در اواخر فروردین در دمای(۱۶) درجه بکارید به راحتی جوانه میزند.

کاکنج معمولاً به عنوان گیاه یک ساله تلقی شده و پس از یک فصل رشد به دور انداخته می شود ، در حالی که اگر فضای کافی برای نگه داشتن آن در اختیار داشته باشید حفظ آن برای دومین سال کار مشکلی نیست پس از آن گیاه بسیار چوبی می شود و احتمال گل دادن و میوه دادن آن کمتر است.

معمولاً این گیاه را به تنهایی پرورش می دهند . با وجود این میتواند مدتی به عنوان گیاه میهمان گلدانهای کاسه ای با طشتهای مخصوص کشت مختلط گیاهان سبز، به سر برد.

به شرط برخورداری از نور و رطوبت زیاد، گیاه بسیار کم زحمتی است.

علت : خشکی ، فورا گلدان را در سطل آبی فرو ببرید و پس از آبیاری در جایی بگذارید تا زهکشی شود.

علت : کپک خاکستری (Greymould) ، گلدان را به محل گرمتری انتقال داده و تهویه را افزایش دهید . کاکنج را با یک قارچ کش جذبی سمپاشی کنید.

علت : نیاز به تغذیه ، گلدان گیاه را عوض کنید و یا آن را هر هفته تغذیه کنید.

علت : کنه قرمز ، گیاه را با یک حشره کش جذبی سمپاشی کنید. میزان رطوبت را افزایش دهید.

علت: Tomato spotted wilt virus ، درمانی ندارد. گیاه را از بین ببرید.

علت : کمبود نور ، گیاه را به محل روشن تری انتقال دهید.

علت : کمبود منیزیم ، گیاه را بطور منظم با یک کود مایع منیزیم دار تغذیه کنید.

در آینده گلهای شکفته را با آب گرم آبپاشی کنید.

مقالات مرتبط

رسانه های همکار
استفاده از مطالب آوند برای مقاصد غیرتجاری با ذکر نام مجله اینترنتی آوند و لینک به منبع بلامانع است. حقوق این سایت به مجله اینترنتی آوند تعلق دارد.
محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.