صورت کک مکی :پرورش و نگهداری

صورت کک مکی پرورش صورت کک مکی نگهداری صورت کک مکی

صورت کک مکی

نام علمی :  Hypoestes Sanguinolenta

نام انگلیسی : FRECKLE FACE

دو گونه زیبای Hypoestes به شدت مورد جستجوی مجموعه داران می باشد. این دو گیاه (شامل صورت کک مکی )در اصل در گروه گیاهان گرمخانه ای طبقه بندی شده بودند و لازم بود در دمایی بالا نگهداری شوند اما امروزه، همچون بسیاری از گیاهان آپارتمانی ،دیگر واریته هایی از آنها را به نحوی اصلاح نژاد کرده اند که در درجات پایین تر دما به خوبی رشد می کنند. گونه های Hypoestes که متعلق به تیره پایه خرس یا کنگریان (Acanthaceae) می باشند، در اصل بر خواسته از ماداگاسکار بوده و اولین بار در سال ۱۸۷۴ به کشورهای غربی وارد شدند این دو گونه مجموعا در حدود ۴۰ خویشاوند دارند که اکثرا در آفریقای جنوبی یافت می شوند.

Hypoestes sanguinolenta از گونه دیگر شناخته شده تر است. این گیاه دارای برگهای کرک دار و کشیده ای به طول تقریبی (۵-۸cm) بار رگبرگهای رنگین و علائمی به صورت خالهای صورتی می باشد. اسامی عمومی آن در زبان انگلیسی یعنی تعیین صورت کک مکی و گیاه خال خالی به خاطر همین علائم صورتی رنگ روی برگها است.

این گیاه گلهای ظریفی به رنگ سفید و ارغوانی دارد اما گلها فقط بر نمونه های بالغ می رویند و این گونه در درجه اول به عنوان گیاهی برگی پرورش داده می شود. H.aristata گیاهی است بزرگتر که ارتفاع آن به( ۶۰cm) می رسد و برگهای درشت تر و نوک تیزتری به رنگ سبز کمرنگ دارد که در طول ساقه گسترده شده اند گلها به رنگ ارغوانی روشن و دارای «گلوگاه» کرکین می باشند.

صورت کک مکی را می توان از بذر به عمل آورد. بذر آن در بازار غیر حرفه ای (آماتور) موجود است. این گیاه معمولاً از اواخر بهار به بعد در معرض فروش قرار می گیرد و در این هنگام بهتر است نمونه ای پرپشت با زیباترین و پررنگترین علائم روی برگ برای خرید انتخاب شود مقتضی است هر دو گونه را گیاهانی ناپایدار تلقی کنید و هر ساله اقدام به تکثیر نمونه های جدید کنید.

H.sanguinolenta از ارتفاع (۳۰cm) فراتر نمی رود. ارتفاع H.aristata به بیش از (۶۰cm) می رسد. در صورت پرورش صحیح، گیاهان پرپشتی از آنها بدست خواهد آمد.

هر دو گونه در عرض یک فصل رشد به حداکثراندازه خود می رسند.

اواسط تابستان گلهای H.aristata بنفش سوسنی و ارغوانی رنگند اما در مقایسه با برگها آنچنان جلوه ای ندارند.

به نور فراوانی احتیاج دارند. مناسب ترین مکان برای آن ها لبه یک پنجره شمالی یا شرقی دور از اشعه مستقیم خورشید است. بعضی از قسمتهای رنگ دار صورت کک مکی در نور ضعیف ممکن است رنگ خود را از دست بدهند.

در سرتاسر تابستان و زمستان درجه حرارت را ( ۱۸-۲۱درجه سانتی گراد) نگه دارید. حداکثر دمای مجاز در تابستان (۲۴درجه سانتی گراد) است که در آن صورت عمل تهویه باید به خوبی انجام شود.

در تابستان یک روز در میان گیاه را آبیاری کنید تا سیراب بماند. در فصل زمستان هفته ای یکبار آبیاری کافی

خواهد بود.

در فصل تابستان هر ۱۴ روز یکبار نصف مقدار توصیه شده از کود مایع را به آب گیاه اضافه کنید.

با نگاه داشتن گیاه در ظرفی محتوی ریگ مرطوب میزان رطوبت را همیشه بالا نگاه دارید. این روش بهتر از آبپاشی است.

با یک پارچه نرم گیاه صورت کک مکی را به دقت گردگیری کنید. از بکار بردن مواد براق کننده برگ خوداری نمایید.

این گیاهان چندان پر طاقت نیستند و با بخار گاز، دود  ناشی از استعمال دخانیات یا هوای بسیار خشک سازگاری ندارند. قدری تهویه برای آنها سودمند است اما نباید در معرض کوران قرار گیرد.

اگر گیاه را سال به سال نگاه می دارید، هر بهار گلدان آن را عوض کنید.

نیازی به هرس نیست مگر اینکه گیاه برای دومین سال نگاه داشته شود که در آن صورت باید در اوایل بهار

آن را از نیمه قطع نمود.

در فصل بهار تعدادی قلمه جوان به طول تقریبی (۵-۸cm) تهیه کنید و آنها را در دستگاه تکثیری که دارای حرارت تحتانی می باشد و در زیر یک کیسه پلاستیکی بنشانید. دمای مناسب برای قلمه ها حداقل (۲۱درجه سانتی گراد) است. همچنین می توان گیاه را از بذر به عمل آورد. برای این منظور باید بذر را در فصل بهار در دمای (۲۱درجه سانتی گراد) کشت نمود، چه در مورد قلمه ها و چه در مورد جوانه های بذری لازم است دوبار عمل سر شاخه زنی جدا کردن انتهای ساقه را انجام دهید تا گیاه پرپشت گردد.

گونه های hypoestes ممکن است بدقواره و نامرتب شوند بنابراین عاقلانه تر این است که هر بهار اقدام به تکثیر نمونه های جدید بنمایید. این گیاهان هنگامی که جوانند از جذابیت بسیار بیشتری برخوردارند.

به سبب ظرافت ظاهری صورت کک مکی و همچنین دقت و ظرافتی که باید در شیوه مراقبت آنها اعمال شود بهتر است آنها را به تنهایی پرورش دهید.

مراقبت از این گیاهان نسبتا مشکل است.

علت : سرما و یا رطوبت زیاد خاک ، گیاه صورت کک مکی را در نقطه ی گرمتری قرار دهید تا آب اضافی خود را دفع کند پس از بهبود آن را آبیاری کنید.

علت : شپشک نرم تن ، این حشره آفت شایعی است، با یک گوش پاک کن آغشته به الکل متیلیک رقیق تک تک حشرات را از روی گیاه بردارید و یا گیاه را با یک حشره کش جذبی سمپاشی کنید.

رسانه های همکار
استفاده از مطالب آوند برای مقاصد غیرتجاری با ذکر نام مجله اینترنتی آوند و لینک به منبع بلامانع است. حقوق این سایت به مجله اینترنتی آوند تعلق دارد.
محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.